18 december 2009

Rapport från nattens arbetsgrupper

Två arbetsgrupper med flera undergrupper under Kyoto och under konventionen har bildats.
Syftet har varit att separera de frågor som behöver lösas på politisk nivå. Samtidigt har det funnits en uppenbar risk att ministrar ändå får så mycket att ta ställning till att politiker får ägna sig åt ”drafting”.

Kyoto
Tekniskt sett går det till så att undergrupperna levererar alternativ till arbetsgrupperna som sedan avgör vad som kan gå vidare till ministrarna. Ländergrupperna, inkl EU, behöver ju gå hem och förankra sin position innan man tar ställning.

Utsläppsminskning – Fortfarande inte överens om basår och om hur många år nästa åtagandeperiod ska vara. Detta tillsammans med överblivna utsläppsrätter får avgöras på politisk nivå. Detsamma gäller för hur kravet på åtgärder för Annex B-länder ska hanteras.
Metoder – Man är inte överens om hur många växthusgaser som ska räknas in och om koldioxidlagring ska få räknas som CDM, att jämställa basår, vem som ska styra CDM till länder eller om CDM ska kvoteras till olika världsdelar.
Markanvändning – Det verkar finnas majoritet kring om att allt detta inte ska räknas in ( i alla fall inte nu)
Sidoeffekter – Man är överens om mycket, men inte om det ska finnas en permanent forum för att hantera dessa frågor eller inte

Efter att grupperna rapporterat tillbaka under kvällen ville EU att ordföranden skulle knyta till sig några nyckelpersoner och fortsätta förhandlingarna i en mindre grupp, vilket fick stöd från flera länder.

Konventionen
Inom konventionen bildades också flera nya kontaktgrupper:

Vision (Cutajar) – Diskussionerna har handlat om mänskliga rättigheter, om övergång till hållbar konsumtion o produktion,
Finansiering – Här diskuteras inrättandet av en klimatfond men det är en het fråga vem som ska förvalta en sådan. Man är inte heller överens om dess roll.
Utsläppsminskning – Frågor som man tänker lyfta till heads är hur historiska ansvaret ska hanteras, förorenaren-betalar-principen
NAMA-mekanism (åtgärder för utsläppsminskningar bland u-länder) – Ej eniga om det ska införas en sådan eller inte, ej ense om vad den i så fall ska ha för roll, hur registrering ska ske och om det ska vara en länk till finansieringsmekanismen eller inte. Det finns även stora meningsskiljaktigheter om stöd till NAMAs ska komma från även u-länder.
REDD+ - Går framåt, men fortfarande inte överens om finansiering, om skogsåtgärder ska kunna räknas in i NAMAs eller inte och hur åtgärder ska mätas och verifieras.
Kostnadseffektivisering – Här diskuterades bl a om gasen HFC ska inkluderas eller om denna bör in under Montrealprotokollet. Venezuela, med stöd av Angola, vill inte ha några marknadsmekanismer, medan USA inte så förvånande betonar vikten av dem.
Anpassning – Man har närmat sig varandra när det gäller hur ett ramverk för att hantera detta ska se ut
Teknikutveckling, överföring – Parterna är överens om att etablera ett ramverk och en organisation för dessa frågor (en kommitte och regionala operativa centers). Några mindre frågor återstår dock för politikerna att klara ut.
Kapacitetsuppbyggnad – Man har diskuterat om detta behöver diskuteras med olika utgångspunkter för i- respektive u-länder eftersom behoven ser så olika ut. Heta frågor är hur det ska finansieras, hur åtgärder som vidtas ska rapporteras och vad som ska vara legalt bindande eller ej.

Bunker - Norge och Argentina ville att även bunkerbränslen skulle behandlas, vilket Saudi Arabien motsatte sig och tyckte istället att det var viktigare att diskutera sidoeffekter. Muller fortsatte att älta rädslan för att det arbetas med alternativa texter.
Sektorsmekanism – Flera parter ville ha mer principiella diskussioner kring detta, inte minst för jordbrukssektorn.

Även här föreslog Sverige för EU att ordföranden skulle bilda en mindre grpp av nyckelpersoner för fortsatta förhandlingar. Fru Myller var dock rädd att då mista full kontroll och ville att alla parter i plenum först skulle få godkänna vad denna grpp lägger fram för heads. Det blev sedan en mycket lång diskussion om hur förhandlingarna ska läggas upp fortsatt. Ordföranden beslutade att alla grupper där arbetet går framåt skulle få fortsätta arbeta samtidigt som en mindre grupp kring ordf bildas.

Grupperna fortsatte arbeta under en stor del av natten. Förhoppningsvis gjorde gårdagskvällen middag med informella samtal hos drottningen nytta mer än som artighetsaktivitet. Strategin med en påföljande efterfest för särskilt utvald kan i efterhand visa sig vara ett genialiskt drag. Man ska inte underskatta betydelsen av alkohol i de här sammanhang.

Andra intressanta bloggar om klimat, cop15, klimatmöte och Köpenhamnsmötet.

Inga kommentarer: