19 december 2009

Förhandlingarna hela natten

Har suttit och lyssnat på förhandlingarna i plenum hela natten. Är för trött för att blogga så mycket, men har gjort minnesanteckningar över allt som skett i natt. Skriver ner o lägger in här senare.

Kortversion:

Copenhagen Accord stötte på omedelbar patrull när beslut skulle tas i plenum, mycket tack vare arrogant agerande från Rasmussen som kastade fram förslaget, lämnade rummet och ville ge parterna en timme att ta ställning till det. Flera länder protesterade omedelbart då de ansåg det var allt för kort tid, men framförallt var det många som uttryckte missnöje med att man inte fått vara med i framtagningen av texten, över att det arbetats med en separat deal fast ordföranden lovat att man inte skulle göra det och rent allmänt över processen. Kritiken var hård mot de parter som hållit presskonferenser där man uttalat sig om utgången innan plenum ens startat. (EU, USA, UK, Frankrike mfl) Det finns också länder som anser att överenskommelsen är allt för otillräcklig i sitt innehåll.

Trötthet bidrar till Rasmussens agerande, men också okunskap. Vid ett par tillfällen försökte han sig på handuppräckning genom röstning, men fick snabbt skarpa protester eftersom beslut tas i konsensus. Till slut blottade han sig totalt, gav upp och vädjade om hjälp att ta sig ur situationen. Innan dess hade många kritiserat det danska ordförandeskapet. Värst var ändå smutskastningen mellan länderna där många sagt saker som de nog kommer ångra när de sovit ut. Värst var Sudan och flera krävde att deras uttalande skulle strykas.

Flera länder, däriblan Maldiverna, har bönat på sina bara knän att hans bröder bland u-länderna ska gå ställa upp på överenskommelsen, eftersom det är det enda vi har i nuläget. Vad man nu försöker göra är att få med de fåtal länder som ännu inte kan tänka sig att gå med på överenskommelsen. Ett försök var att ta beslut, men där de kritiska får reservera sig.

Världens länder kämpar för att återupprätta lite av sin heder, men vissa vill helt enkelt inte.

Nu återtar vi förhandlingarna.

Andra intressanta bloggar om klimat, cop15, klimatmöte och Köpenhamnsmötet.

Inga kommentarer: