16 december 2009

Lägesrapport eftermiddag o kväll 16 dec

Har ägnat en stor del av dagen till skogsfrågor, för att följa vad som sker i dessa förhandlingar och för att påverka i rätt riktning. Finns en ilska inom miljörörelsen för bl a EU och Sveriges position i en del skogsfrågor. Har grävt i detta och som vanligt kommit fram till att parterna pratar förbi varandra. Jag är inte orolig för att EU och Sverige kommer att sänka ambitionsnivån, men det finns saker som förhandlare, som inte vet så mycket om naturvård, behöver få kunskap om. Det har jag ägnat mig åt. Naturvård med andra ord.

Tal
Tyvärr har det funnits tid till mycket annat under eftermiddagen eftersom de formella förhandlingarna legat nere. Ministrar har anlänt i stora skaror och idag ska alla dessa hålla sina tal. Det är många länder och som vanligt pratar de längre tid än de tilldelats. Tal kommer att hålla på under hela kvällen samt hela dagen o natten imorgon. Det ställer till det eftersom det finns en regel som säger att vi inte kan ha två formella möten igång samtidigt.
Inledningstalare var representanterna från de olika ländergrupperna. Sudans president för G77, Etiopiens president för Afrikanska regionen, Grenadas premiärminister för de små ö-länderna, Lesothos premiärminister för de minst utvecklade länderna, Andreas Carlgren för EU.

Andreas fick stående ovationer
Andreas visade prov på stort ledarskap när han höll ett storartat bra och strategiskt smart tal där han ägnade en stor del till fattigdomsfrågor och behovet av att inkludera utvecklingsfrågorna i klimatöverenskommelsen. Han manande till en ambitiös uppgörelse och att ingen bör åka hem innan vi har den på plats. Församlingen fick även en påminnelse om att det var EU som gjorde Kyotoavtalet möjligt. Han vände sig särskilt till USA och Kina med vädjan efter mer. ”Släpp loss hela er potential och gör det möjligt för världen att hålla sig under 2 graders uppvärmning”. Avslutningen var känslosam. Han fick stående ovationer och ordföranden berömde Andreas för att ha lyft hela konferensen. Grattis Andreas.
Här kan du se talet.

Kapitalismen
Därefter var det Venezuelas president Frias chans att gå till attack mot ”den imperialistiska diktaturen vi lever under i denna värld”. ”Spöket är kapitalism. De rika länderna förstör vår planet”, var budskapet. ”Ändra systemet och inte klimatet. Om klimatet varit en bank skulle det redan ha varit räddat.” Och därmed hade han sprängt sin talartid med det tredubbla. Det gjorde även Malis president som målande berättade om sin barndoms flod som numer är uttorkad. Kontrasterna bland dessa talare är riktigt underhållande.

Kritik mot ordföranden
Mötet med ministrarna höll dock inte på att komma igång när Kina, Indien, Brasilien m fl kritiserade Danmarks ordförandeskap för att i en ”icke transparent process” sitter och arbetar med en text på egen hand utifrån de rapporter som lämnats från arbetsgrupperna. Dessa länder är skiträdda för att mista kontrollen.

Connie ersatt av Rasmussen
Connie har samtidigt ersatts av Rasmussen som ordförande för konferensen. Det är dramatiskt i detta, utan beror på att det i den här världen krävs en ordförande som är på samma nivå som de den leder. Connie är fortfarande lika aktiv i förhandlingarna.

Ny text
Rasmussen förnekade inte att det pågår ett arbete med att få fram en ny text. Han motiverade det med att ”världen förväntar sig att vi levererar resultat och inte bara fastnar i procedurfrågor”. Han lovade dock att den text som grupperna tagit fram inte ska läggas åt sidan och ersättas med en ny hämtad från ingenstans.

Det möte där denna text ska presenterats har blivit uppskjuten hela eftermiddagen och kvällen. Meningen var ju att denna skulle kunna diskuteras med representanter från de olika ländergrupperna, men man fastnar hela tiden på arbetsformerna. Blir sannolikt nytt nattarbete.

EU pakt med Afrikanska unionen
Under tiden har Sverige under EU:s ledning gjort ett smart drag och bildat pakt med Afrikanska unionen. Andreas har låtit flyga hit Reinfeldt ett par dagar tidigare för att prata med sina kollegor. Här har Gordon Brown haft en nyckelroll. Tillsammans är de nu ense om ett samarbete som innehåller ett årligt stöd på 50 miljarder dollar från 2015 och 150 miljarder dollar från 2020, vilket är i nivå med EU:s bedömning.

Aktioner vid Bella Center
Under eftermiddagen har det även varit många aktioner inne i Bella center och säkerhetsvakterna har fått ingripa flera gånger där man även burit bort deltagare. Risken med dessa aktioner är att det kommer bli restriktioner för deltagande vid kommande COP, vilket inte är bra och oroar Yvo som måste tänka på säkerheten. Tydligen händer det mycket utanför också, men det har jag ingen koll på. Öppenheten och deltagandet vid klimatmötena är unika i sitt slag internationellt sett. Från och med idag är dock antalet NGO:s kraftigt begränsat och det är svårare att komma in i plenumsalen, med tanke på alla höjdare som är här nu. Har dock suttit där rätt många timmar.

Andra intressanta bloggar om klimat, cop15, klimatmöte och Köpenhamnsmötet.

Inga kommentarer: