16 december 2009

Stor oro över resultatet efter lång nattmangling

Cutajars arbetsgrupp under långsiktiga avtalet under konventionen hade möte mellan 4.45 och 6.50 i natt efter tuffa och svåra förhandlingar hela kvällen och natten. Flera länder hade svårt att gå med på att dokumentet går vidare i sin nuvarande form och gav sig in i fortsatta detaljerade diskussioner om formuleringar som man ville sätta inom parentes, vilket innebär att man inte är överens om den.

USA inledde med att begära att texter om ackumulerade utsläpp skulle sättas i parentes. De betonar även att de vill ha en text som är mycket olik Kyoto och att den ska vara baserad på en bottom-up-process istället för att sätta fasta mål för utsläpp. Resultatet bör istället få bli resultatet av ländernas insatser. De vill ha större frihet i hur parterna ska klara sitt åtagande.

Sverige/EU avstod från att ha synpunkter på konkreta punkter i dokumentet, men var tydlig med att man inte kunde acceptera innehållet på flera punkter, främst paragraf 1 och 45:
- Det är oacceptabelt att bara gå vidare med Kyoto-avtalet och inte mer.
- Det är oacceptabelt att starkare utvecklingsländer inte tvingas att vidta klimatåtgärder
- Det är oacceptabelt att ordet skall har ersatts med ordet bör på för många ställen, även när det gäller kraven på i-länders utsläppsminskningar. Det är inte heller ok att inte alla i-länder omfattas av krav på utsläppsminskningar, dessa kan inte delas i olika grupper.

Cutajar vädjade (av och till synbart trött) flera gånger till parterna att sluta komma med nya förslag som skulle läggas in i texterna, eftersom syftet med mötet var att enas om en rapport som speglar resultatet från förhandlingarna. Efter ytterligare lite mangling så blev det beslutat att föra texten vidare till ministrarna.
Många tackade därefter Cutajar för hans arbete under året.

Läs förhandlingsresultatet här (och om finansiering, marknadsmekanismer, anpassning,
Teknologi, Kapacitetsuppbyggnad Utsläppsminskning Politk Sidoeffekter Sektorsmekanism)

Jag kan konstatera att det här just nu ser riktigt illa ut för klimatet. Faktum är att vi riskerar att gå bakåt från Kyoto, istället för framåt. Jag känner djup oro.

Just nu deppar jag och undrar hur jag ska kunna komma hem och förklara resultatet för mina barn.

Andra intressanta bloggar om klimat, cop15, klimatmöte och Köpenhamnsmötet.

Inga kommentarer: