19 december 2009

COP 15 är slut

Ett möte som slutade i ett enda stort lidande. På slutet fick Staffan Tilander den otacksamma uppgiften att leda både Sverige och EU. Bredvid satt Lars-Erik Liljelund. Han som varit Reinfeldts klimatrådgivare under året, han som från början misströstat och under hela året sagt att detta inte kommer att gå, han som tillsammans med Reinfeldt tog över i natt och gjorde den sista överenskommelsen istället för de miljömänniskor som jobbat med denna fråga under flera år, de som valde att tänka positivt och ville tro på detta, de med höga ambitioner och som satsat allt på detta, de som byggt upp kontakter och som kan frågan, istället var det han – ja han och ingen annan borde sitta där och slutföra det skitiga jobbet. Inte Staffan.

Jag har varit här i två veckor och tar de många mötena med intressanta människor med mig hem som det mest positiva. Med så mycket energi och engagemang som finns i klimatfrågan, så kan vi inte misslyckas!

Jag kommer att återkomma med en lite mer utförlig rapport av vad som hände det sista dygnet och efter det även en sammanfattning av vilka framgångar vi ändå haft i olika sakfrågor (som ingen media rapporterar om).

Inga kommentarer: