08 december 2009

Personalbrist vid CDM och arbetsbrist vid Indiens soptippar

Har varit på seminarium om hur vi kan effektivisera CDM. (De projekt som görs av i-länder och företag i u-länder för att minska utsläppen där.) CDM har på många sätt varit en enorm framgång. Ingen kunde väl i Marakesh 2001 tro att mängden projektansökningar skulle bli så stort och att det skulle transferera så mycket pengar. Se tidigare blogginlägg.

Problemet är att det tar allt för lång tid att få nya projekt godkända. Man kan säga att CDM lider av sin egen framgång. Jag uppfattar verkligen att sekretariatet och styrelsen jobbar effektivt, men att de är underbemannade. De har, precis som vilken miljöprövningsmyndighet som helst, viljan att ge god service. De är dock bara 100 personer istället för de 140 som de bör vara. Oftast kräver dessutom projektansökningarna kompletteringar. Endast de mest komplicerade går till styrelsen för beslut, resten tar sekretariatet själva. Som en åtgärd vill de inrätta en särskild beslutsinstans skild från styrelsen, typ en miljöprövningsdelegation. Det är av extraordinär global betydelse att CDM utvecklas, effektiviseras och breddas. Det är här vi har en stor del av den teknologiöverföring som vi måste se mer av. Det får inte hänga på personalbrist att rädda världen från framtida klimatförändringar!

Indiens och Latinamerikas soptippsarbetare är på hugget vid mötet. Se tidigare blogginlägg. På hindu kräver de nu att bli erkända via CDM för att de gör ett viktigt arbete genom återvinning och gillar varken CDM-projekt som innebär att soptippar täcks över eller att stora återvinningsbolag tar ifrån dem deras arbete. ”Ni tar ifrån tusentals personer sitt arbete och vad ska våra barn försörja sig på i framtiden?”, ropade kortvuxna och färgstarkt klädda indierna som kommit en lång väg för att framföra just detta budskap. De kostymklädda männen från CDM-styrelsen på podiet skruvade på sig och nickade till varandra till dess någon till slut tog mikrofonen i ett misslyckat försök att besvara frågan. Som sagt, vi har olika perspektiv i tillvaron!

Inga kommentarer: