11 december 2009

Är vi redo att gå till beslut?

Försöker hitta något positivt, en strimma av hopp, i det förhandlingsläge vi befinner oss i. Det känns som den stora press delegaterna tågade in med har försvunnit och ersatts av den gamla vanliga klimatförhandlingslunken. Här är hoppet jag fann ut:

Precis som med alla stora diskussioner som förs framåt i demokratisk anda, handlar det om att känna när parterna är redo för beslut. En part med avvikande åsikt måste känna sig säker på att motparten verkligen har förstått vad man menar och varför man tycker som man gör. När det gäller klimatförhandlingarna handlar det om många olika åsikter, parter som kommunicerar på olika sätt och i väldigt svåra frågor. Då är det inte konstigt om parterna under hela det sista året känt behov av att återupprepa sina egna ståndpunkter om och om igen. I ett desperat behov av att säkra att andra verkligen har förstått vad jag menar. Först när man är säker på att andra förstått, är man redo att ta beslut.

Därav den viktiga frågan av ordföranden i alla demokratiska sammanhang ”Är vi redo att gå till beslut?” Om parterna svarar ja på den frågan, är man också villig att följa majoritetens vilja och ta en ev motgång. Min förhoppning just nu är att parterna återupprepat samma sak tillräckligt många gånger att de helt enkelt ska vilja gå till beslut. Det kan mycket väl hända här.
Vill man komma framåt fortare måste parterna bli bättre på att visa att man verkligen förstår varför andra tycker annorlunda.
Visa att ni lyssnar, visa att ni förstår och bekräfta varandra!
Då kan Köpenhamnsmötet bli ett beslutsmöte!

Andra intressanta bloggar om klimat, cop15, klimatmöte och Köpenhamnsmötet.

Inga kommentarer: