08 december 2009

EU kommer att bestämma sig för 30 %

Andreas Carlgren ledde igår EU:s presskonferens där han annonserade unionens ingångsposition i förhandlingarna. ”Jag är här för att klara av att nå ett avtal som håller temperaturhöjningen under 2 grader.”

EU kommer till förhandlingarna med ett spann i sitt klimatmål. 30 % om andra gör motsvarande åtaganden, annars bara 20 %. ”Vi är villiga att anta målet om 30 %, men då krävs att andra länder bidrar. Jag skulle bli mycket missbelåten om vi inte när ett läge där EU kan anta det högre målet”, sa han.

Han får det att låta som om detta var en mycket öppen fråga och använder det självklart som ett påtryckningsmedel på främst Kina och USA. Men lika självklart är det att EU:s ministrar redan bestämt sig för var man står i denna fråga och i vilket läge de kommer att gå med på vad. Förseglade kuvert med förankrade förhandlingspositioner har inte bara burits mellan Rosenbad och Miljödepartementet, utan mellan EU-kommissionen, parlamentet och miljörådet.

Personligen är jag övertygad om att man kommer att gå på 30 % oberoende av vad övriga parter säger, men att man vill använda det som ett påtryckningsmedel.

Inga kommentarer: