07 december 2009

Välkomstceremoni och mötesöppning för COP15 avklarad

Det var många talare med slipad retorik som äntrade scenen under förmiddagen.
Lars Lökke Rasmussen levererade inga kioskvältare. Köpenhamns borgmästare citerade Al Gores nya bok: ”Om man vill gå först - gå ensam. Om man vill gå långt – gå tillsammans” ”Vi behöver gå både långt och fort!” Båda pratar de om Köpenhamn som Hopenhagen.

Pauchauri, ansvarig för internationella klimatpanelen, målade upp en dramatisk bild av den värld vi kommer att ha med klimatförändringarna. Två miljarder människor riskerar akut vattenbrist. Han menade att 2-gradersmålet inte räcker för de små ö-länderna. En stor del av talet ägnade han annars åt att försvara IPCCs vetenskapliga arbete och forskningsresultat. Han anklagade datahackningen som en illegal handling och var inte rädd för granskning av de 2500 forskarnas transparenta arbete.

Yvo de Boer höll ett dramatiskt tal där han inledde med en beskrivning av en 6-årig pojke som drabbats av en cyklon och manade delegaterna att målet med mötet är att undvika att detta sker igen. För övrigt beskrev han det som behöver levereras som en kaka av olika lager. Han hoppades att Rasmussen skulle få tända ljusen på kakan den 18 december.
”Tiden för formella uttalanden och återupprepande av positioner är förbi”, sa han.

Därefter blev Connie Hedengard som varit Danmarks klimat- och energiminister vald till ordförande för mötet. Hon framstår som danskar brukar framstå - tuff i förhandlingarna. Långt ifrån Yvo de Boers lugna, förtroendeingivande auktoritet. Vi får se hur det utvecklas.

Inga kommentarer: