08 december 2009

USA håller låg profil

USA håller en märkbart mycket låg profil i Köpenhamn och det är inte så konstigt. Man vill inte ha ett upprepande av vad som skedde med Kyoto-avtalet. Man vill inte gå ut med något som man inte förankrats i den amerikanska kongressen. Gör man det är risken uppenbar att det blir som efter Kyoto. Clinton gick med på något som han inte förankrat och som det blev prestige i att inte gå med på. Och det vill vi ju inte se hända igen. Alltså kanske vi inte ska kritisera Obama för sin låga profil.

Läste förresten en amerikansk undersökning som visar att bara knappt 46 % av amerikanerna anser att klimatförändringarna utgör ett stort problem. 36 % har motsatt uppfattning. Lägg därtill att många senatorer kommer från stater med stort kolberoende och som pressas av starka lobbyister. Ta Wisconsin som exempel. De är till 90 % beroende av kolkraft för sin industris energiförsörjning. Obama har antagit en gigantisk utmaning!

Klimatförhandlarna i senaten är långt ifrån att en färdig klimatpolitik. Varken finanskommittén eller jordbrukskommittén har kommit fram till sin ståndpunkt och därför kan inte heller ett kompromissförslag läggas fram än.

Inga kommentarer: